Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2010 00:44 - Произход на името на река Вит
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3601 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.06.2010 02:44


Река Вит е носела древното тракийско име Artanya, което е много сходно с тракийските имена на други реки по земите на траките. Така например река Рашка е носела тракийското название Артискос - Αρτισκος (Αρζον). Подобно и съвсем идентично по звуков състав е и тракийското име на река Арда - Артескус.
Двете последно разглеждани тракийски имена на реки са особено интересни от лингвистично гледище, защото са сложни наименования от два древнотракийски корена. Имената Артескус и Артискос се състоят от корените арта - течение и ескус - вода и имат семантичния израз на "воден поток", "водно течение".
Така римляните кръщават новия град в чест на император Траян и неговите победи над даките като "градът на Ескус" или Улпия Ескус. По това време градът се намирал в близост до устието на река Искър, която се вливала на мястото на днешното село Гиген в река Дунав и носела тракийското име Ескус. Ето че различията в тракийската топонимика са очевидно различни, тъй като името на река Ескус на езика на траките се превежда семпло като "водата".
В по ново време село Сомовит получава своето име, базирайки се на установената рибарска практика по улавянето на сомове от река Дунав и отчитайки ясното местонахождение на селото, което е в близост до мястото на вливане на река Вит в Дунава. С това се разкрива древната практика ойконимите на някои селища да бъдат образувани от използването на друг известни топоними като водещ ориентир за точното им местоположение. В близост до Сомовит в римско време се е намирала светещата крепост, наричана на латински Луцернария бургу, която или е имала няколко светещи кули или само една кула с осветено горно помещение. Всичко това ни разкрива, че водите на река Дунав са се охранявали и през нощта за нападения от варварите - даките, траки, готи, хуни, авари. Съществуването на светещи през нощта кули ни показва ярката и динамична опастност от нощни нападения върху римските постове и нуждата от непрекъсната 24-часова охрана, сигнализация и наблюдение.
Днешното име на река Вит следва да се приема като производно на глагола вия, извивам, увивам, какъвто реално е ходът на речното корито на повечето реки. Най-интересното е, че името "Вит" е аналогичното на древното римско име на река Вит, което Utus.
Фотоси на Lucernaria quadricirnis
imageimageimage





Тагове:   река,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14511363
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930